Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bejgli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 500 g rétesliszt
  • 1,5 evőkanál porcukor
  • 1 db tojás
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 dl étolaj

A diós töltelékhez

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl forró tej

A mákos töltelékhez

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 0,5 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl tej

Tetejére

  • tojás

Elkészítése

Tészta elkészítése

A langyos tejben elkeverjük a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Ha szépen felhabosodott, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sütőport, a sót és az olajat, majd kézzel vagy mixerrel összegyúrjuk. Rugalmas tésztát kapunk, amelyet négy egyenlő részre osztunk.

Töltelékek előkészítése

A diós töltelékhez a darált diót a kristálycukorral és a forró tejjel elkeverjük, majd hagyjuk kihűlni.

A mákos töltelékhez a darált mákot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tejet szintén összekeverjük, majd hűlni hagyjuk. Mindkét tölteléket elfelezzük, így négy rúdhoz lesz elegendő.

Bejgli összeállítása és sütése

A tésztacipókat egyenként 35×35 cm-es négyzetté nyújtjuk. Egy-egy lapot megkenünk a kihűlt diós vagy mákos töltelékkel, majd szorosan feltekerjük, mint a rétest. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymás mellé, de hagyva köztük egy kis helyet. A tetejüket felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne repedjenek meg.

Előmelegített sütőben, 180 °C-on addig sütjük, amíg szép aranybarna színt nem kapnak.

Tipp

A töltelék ízesítését feldobhatjuk reszelt citrom- vagy narancshéjjal, így még illatosabb és frissebb lesz a bejgli. Ha szeretnénk, a tetejére szórhatunk kevés durvára vágott diót vagy mákot, ami még mutatósabbá teszi az ünnepi süteményt.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/bejgli-4/