Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bejgli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 4 dkg porcukor
  • csipet só
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg vaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom héja

A diós töltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 80 ml tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 5 dkg mazsola (elhagyható)
  • 1 evőkanál rum (elhagyható)

A mákos töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 80 ml tej
  • 8 dkg cukor

A tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése

A diós töltelékhez felforrósítjuk a tejet egy edényben és közben elkeverjük benne a cukrot. Ezután elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az előzőleg megmosott és rumba áztatott mazsolát, a citrom héját és a darált diót. Az egészet összekeverjük és félretesszük.

A mákos töltelékhez is felforrósítjuk a tejet, közben elkeverjük benne a cukrot. Ezután elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a darált mákot, összekeverjük és félretesszük.

A tésztához a tejben felfuttatjuk az élesztőt.

A lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, a reszelt citrom héját, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejet is és összegyúrjuk. Picit zsíros, de nem ragacsos tésztát kell kapunk. Könnyen nyújtható legyen (ha kicsit keménynek érezzük, adhatunk hozzá pici tejet, vagy ha kicsit ragacsos, akkor adjunk hozzá pici lisztet)! Nekem nem kellett hozzá semmi. Nem kell pihentetni és keleszteni!

A tésztát elfelezzük. Kinyújtjuk az egyiket kb 30*40 cm-es téglalapra (nem lisztezzük be a gyúrótáblát a tésztanyújtáshoz) és egyenletesen megkenjük a diós töltelékkel. A tészta két rövidebbik felét felhajtjuk a töltelékre, majd feltekerjük a bejglit és sütőpapíros tepsire tesszük (a hajtása alulra kerüljön).

A mákos bejglivel ugyanúgy járunk el, mint a dióssal. Sütőpapíros tepsire tesszük egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben kelni fognak.

Lekenjük a bejgliket a tojássárgájával, majd a tepsivel együtt betesszük a hűtőbe kb 40-45 percre. Amikor megszáradt a tojássárgája a bejglin, lekenjük a tojások fehérjével is, majd visszatesszük a hűtőbe kb 30 percre. Ha megszáradt a tojások fehérje is a tészta tetején, akkor jó mélyen megszurkáljuk mindkét bejglit egy hústűvel vagy fogpiszkálóval 5-6 helyen, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne repedjen szét.

Előmelegített 180 fokos sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet. Ne süssük túl!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/bejgli-9/