Elkészítése
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 teáskanál cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk a sóval, majd a vajjal elmorzsoljuk. A tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és villával felverjük ezután a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk. Ha szükséges egy kevés tejjel vagy liszttel javítunk az állagán.
6 részre osztjuk a tésztát (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen). A tésztákat cipóra formázzuk, fóliával letakarjuk és 3-4 órán át hideg helyen tartjuk.
A vizet, illetve a tejet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot. A vízzel leforrázzuk a mákot, a tejjel pedig a diót, majd 1-2 percig kis lángon kavarjuk. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét, a reszelt héját, a vajat és a vaníliát. Ugyanígy járunk el a dióval is, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a töltelékeket. A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és csak annyit, amennyi szükséges ahhoz, hogy jól kenhető állagot kapjunk, ugyanis a hűléssel keményedik a töltelék.
Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót előveszünkl és 3 mm vastagra kinyújtjuk. Az elsőt beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe (25*35 cm), rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket elkenjük rajta és ráhelyezzük a harmadik lapot.
Megkenjük felvert tojással és langyos helyen kb 30-35 percig kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a mákos már megsült megsült. Mielőtt a sütőbe tennénk, villával megszurkáljuk úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. 15 perc után mérsékeljük a lángot. A végefelé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje.

