Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bejgli szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához:

  • 75 dkg finomliszt
  • 30 dkg vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • csipet só
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg cukor

A mákos töltelékhez:

  • 30 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 3,5 dl víz
  • 0,5 citrom héja és leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál sárgabaracklekvár

A diós töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 teáskanál vaj

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 teáskanál cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk a sóval, majd a vajjal elmorzsoljuk. A tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és villával felverjük ezután a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk. Ha szükséges egy kevés tejjel vagy liszttel javítunk az állagán.

6 részre osztjuk a tésztát (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen). A tésztákat cipóra formázzuk, fóliával letakarjuk és 3-4 órán át hideg helyen tartjuk.

A vizet, illetve a tejet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot. A vízzel leforrázzuk a mákot, a tejjel pedig a diót, majd 1-2 percig kis lángon kavarjuk. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét, a reszelt héját, a vajat és a vaníliát. Ugyanígy járunk el a dióval is, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a töltelékeket. A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és csak annyit, amennyi szükséges ahhoz, hogy jól kenhető állagot kapjunk, ugyanis a hűléssel keményedik a töltelék.

Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót előveszünkl és 3 mm vastagra kinyújtjuk. Az elsőt beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe (25*35 cm), rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket elkenjük rajta és ráhelyezzük a harmadik lapot.

Megkenjük felvert tojással és langyos helyen kb 30-35 percig kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a mákos már megsült megsült. Mielőtt a sütőbe tennénk, villával megszurkáljuk úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. 15 perc után mérsékeljük a lángot. A végefelé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/bejgli-szelet-2/