Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Berliner recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Linzertészta

  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja

Töltelék folyékony részéhez

  • 15 dkg cukor
  • 0.5 liter víz

Töltelék száraz részéhez

  • 20 dkg darált dió
  • 30 dkg darált keksz
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • 1 evőkanál méz
  • 1 db citrom reszelt héja

Piskóta a tetejére

  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt

Linzer tésztára

  • 12 evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítése

Linzertészta

A margarint a liszttel és a darált dióval elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a citrom reszelt héját és a tojássárgáját. Az egészet tésztává gyúrjuk, és fél órára hűtőbe tesszük.

A tésztát kinyújtjuk, egy közepes tepsibe helyezzük, villával megszurkáljuk, és 180 °C-os sütőben 7–10 percig elősütjük.

Diós töltelék

A vízből és a cukorból szirupot főzünk. A darált diót, a darált kekszet, a fahéjat, a szegfűszeget, a mézet és a citromhéjat összekeverjük, majd a forró sziruppal leöntjük, és alaposan elkeverjük.

Az elősütött linzertésztát megkenjük sárgabaracklekvárral, majd egyenletesen elosztjuk rajta a diós tölteléket.

Piskóta a tetejére

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a tojássárgákat és a lisztet. A masszát zacskóba töltjük, csücskét levágjuk, és a diós réteg tetejére átlósan, majd keresztben díszítést nyomunk belőle.

A süteményt 180 °C-on további 20–25 percig sütjük, amíg a piskóta szépen megsül.

Tipp

A diós tölteléket gazdagíthatjuk mazsolával vagy apróra vágott kandírozott narancshéjjal. Tálalás előtt a tetejét megszórhatjuk porcukorral, így még mutatósabb lesz.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/berliner/