Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Mákos, diós sütik

Sütemény receptek

Birsalmás-diós bejgli

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A birsalmás-diós bejgli a hagyomány és a különlegesség találkozása. A puha, omlós tészta és a gazdag töltelék méltó helyet kap bármelyik ünnepi asztalon.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
meridiana
Beküldte: 2017.11.22.

Tészta:

Töltelék:

Kenés:

Elkészítése

Tészta:

A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal és a zsírral. A tejet két részre osztjuk: az egyik felét a sóval és a tojássárgájával simára keverjük, a másik felét az élesztővel csomómentesre. A két tejes keveréket a lisztes részhez adjuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagolva hűtőben 60 percig pihentetjük.

Töltelék:

A hámozott birsalmát apró kockákra vágjuk, egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget és a citrom levét. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. A birset leszűrjük, levét félretesszük. A birsléből 100 ml-t a cukorral, a mézzel és az őrölt fahéjjal sziruposra főzünk, majd ezzel leforrázzuk a diót és hagyjuk teljesen kihűlni.

Összeállítás:

A pihentetett tésztát két részre osztjuk és egyenként körülbelül 30*22 cm-es nagyságúra nyújtjuk, lisztezés nélkül. A diós töltelék felét a tésztára kenjük, körben 2 cm szegélyt szabadon hagyva. Rászórjuk a keményítővel elkevert birs felét. A tészta két rövidebb és egy hosszabb oldalát ráhajtjuk a töltelékre, majd a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük. Ugyanígy járunk el a másik tésztával is.

Kenés és kelesztés:

A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Először tojássárgájával kenjük le, majd hideg helyre tesszük, amíg megszárad a réteg. Ezután tojásfehérjével kenjük át és meleg helyen 1–1,5 órán át kelesztjük.

Sütés:

A megkelt bejgliket hústűvel vagy hurkapálcikával alaposan megszurkáljuk, majd előmelegített, 200 °C-os sütőben körülbelül 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp:

A töltelék ízét gazdagíthatjuk egy kevés reszelt narancshéjjal vagy aszalt gyümölccsel is. Ha szeretnénk, a dió egy részét mákkal helyettesíthetjük, így még izgalmasabb lesz a bejgli.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Karácsonyi receptek Konyha: Magyar Évszak: Tél Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
meridiana
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is