Elkészítése
Tészta:
A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal és a zsírral. A tejet két részre osztjuk: az egyik felét a sóval és a tojássárgájával simára keverjük, a másik felét az élesztővel csomómentesre. A két tejes keveréket a lisztes részhez adjuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagolva hűtőben 60 percig pihentetjük.
Töltelék:
A hámozott birsalmát apró kockákra vágjuk, egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget és a citrom levét. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. A birset leszűrjük, levét félretesszük. A birsléből 100 ml-t a cukorral, a mézzel és az őrölt fahéjjal sziruposra főzünk, majd ezzel leforrázzuk a diót és hagyjuk teljesen kihűlni.
Összeállítás:
A pihentetett tésztát két részre osztjuk és egyenként körülbelül 30*22 cm-es nagyságúra nyújtjuk, lisztezés nélkül. A diós töltelék felét a tésztára kenjük, körben 2 cm szegélyt szabadon hagyva. Rászórjuk a keményítővel elkevert birs felét. A tészta két rövidebb és egy hosszabb oldalát ráhajtjuk a töltelékre, majd a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük. Ugyanígy járunk el a másik tésztával is.
Kenés és kelesztés:
A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Először tojássárgájával kenjük le, majd hideg helyre tesszük, amíg megszárad a réteg. Ezután tojásfehérjével kenjük át és meleg helyen 1–1,5 órán át kelesztjük.
Sütés:
A megkelt bejgliket hústűvel vagy hurkapálcikával alaposan megszurkáljuk, majd előmelegített, 200 °C-os sütőben körülbelül 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp:
A töltelék ízét gazdagíthatjuk egy kevés reszelt narancshéjjal vagy aszalt gyümölccsel is. Ha szeretnénk, a dió egy részét mákkal helyettesíthetjük, így még izgalmasabb lesz a bejgli.

