Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Birsalmás-diós bejgli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • 3 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 85 ml tej

Töltelék:

  • 30 dkg birsalma (pucolva)
  • 0,5 evőkanál étkezési keményítő
  • 20 dkg darált dió
  • 1 teáskanál fahéj
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1 citrom
  • 1 darab fahéjrúd
  • 3 darab szegfűszeg
  • 100 ml birsalmalé

Kenés:

  • 1 tojás

Elkészítése

Tészta:

A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal és a zsírral. A tejet két részre osztjuk: az egyik felét a sóval és a tojássárgájával simára keverjük, a másik felét az élesztővel csomómentesre. A két tejes keveréket a lisztes részhez adjuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagolva hűtőben 60 percig pihentetjük.

Töltelék:

A hámozott birsalmát apró kockákra vágjuk, egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget és a citrom levét. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. A birset leszűrjük, levét félretesszük. A birsléből 100 ml-t a cukorral, a mézzel és az őrölt fahéjjal sziruposra főzünk, majd ezzel leforrázzuk a diót és hagyjuk teljesen kihűlni.

Összeállítás:

A pihentetett tésztát két részre osztjuk és egyenként körülbelül 30*22 cm-es nagyságúra nyújtjuk, lisztezés nélkül. A diós töltelék felét a tésztára kenjük, körben 2 cm szegélyt szabadon hagyva. Rászórjuk a keményítővel elkevert birs felét. A tészta két rövidebb és egy hosszabb oldalát ráhajtjuk a töltelékre, majd a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük. Ugyanígy járunk el a másik tésztával is.

Kenés és kelesztés:

A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Először tojássárgájával kenjük le, majd hideg helyre tesszük, amíg megszárad a réteg. Ezután tojásfehérjével kenjük át és meleg helyen 1–1,5 órán át kelesztjük.

Sütés:

A megkelt bejgliket hústűvel vagy hurkapálcikával alaposan megszurkáljuk, majd előmelegített, 200 °C-os sütőben körülbelül 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp:

A töltelék ízét gazdagíthatjuk egy kevés reszelt narancshéjjal vagy aszalt gyümölccsel is. Ha szeretnénk, a dió egy részét mákkal helyettesíthetjük, így még izgalmasabb lesz a bejgli.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/birsalmas-dios-bejgli/