Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bögrés csöröge recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 2 bögre finomliszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 0,5 kávéskanál só
  • 0,25 bögre olvasztott zsír (kb 1 nagyon púpos evőkanál, még szilárd állapotában)
  • 0,25 bögre tej
  • 2 tojás

Elkészítése

A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott zsírt és a tejet, majd a tojásokat. Nagyjából összekeverjük, majd összegyúrjuk. Kicsit ragacsos lesz a tészta, de annak is kell lennie.

A tésztát jól belisztezett felületen kb 5-7 mm vastagra nyújtjuk. Közben lisztezzük a tetejét is, ha ragad. Sütés közben kicsit meg fog emelkedni. Mindezt sütőpor és élesztő nélkül teszi, hiszen a tojásnak is van ilyen “funkciója”.

Ezután derelyevágóval tetszőleges formára és nagyságúra vágjuk. Hagyományosan rombuszokat vágunk és a közepüket hosszában szintén kivágjuk.

Szintén a hagyomány szerint a lyukon átdugjuk a tésztát (egy részét én is átdugdostam), de mi mindig is így simán, laposan sütöttük ki őket.

Bő, forró olajban aranyszínűre sütjük mindkét oldalukat és még melegen porcukorba hempergetjük.

A bögre 2,5 dl-es.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/bogres-csoroge/