Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Budai szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 35 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál tejföl

A krémhez

  • 26 dkg kristálycukor
  • 10 dkg barna cukor
  • 15 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál finomliszt

Csokimázhoz

  • 4 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál víz
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg vaj

Elkészítése

Krém:

Először a krémet készítjük el.

A kétféle cukrot karamellizáljuk. A tejből elveszünk 1 dl-t, majd a liszttel simára keverjük.

A maradék 4 dl tejet felforraljuk. Ezután a forró tejben elkeverjük a lisztes tejet és a karamellizált cukorhoz adjuk.

Szép sűrűre főzzük, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön a krém. A langyos krémbe apránként belekeverjük a vajat és kihabosítjuk vele.

Tészta:

A tésztához a lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a cukrot, majd hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a vajat. Szép sima tésztát gyúrunk a hozzávalókból.

A tésztát három részre osztjuk, majd mérjük le tepsi hátlapját (25*37 cm) és a sütőpapírból vágjunk le 3 akkora méretet, mint a tepsink háta.

A levágott sütőpapíron nyújtsuk ki szép vékonyra a tésztákat egyenként.

A kinyújtott tésztát tegyük a tepsi hátára a sütőpapírral együtt, majd előmelegített sütőben 170 C°-on 8-10 perc alatt süssük világosbarnára egyenként a lapokat.

Összeállítás:

Állítsuk össze a süteményünket. Tegyük egy tálcára az egyik lapot, majd krém felével kenjük meg. A krém tetejére helyezzük rá a második lapot, majd kenjük meg a maradék krémmel. A krém tetejére rakjuk rá a harmadik lapot, majd készítsük el csokimázat.

A cukrot, vizet és a kakóport főzzük simára, majd keverjük el benne a vajat, végül a legfelső lap tetejére kenjük a mázat.

Az elkészült süteményt 1 éjszakára tegyük hűtőbe vagy hideg helyre, hogy összeérjenek az ízek és megpuhuljanak a lapok.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/budai-szelet/