Elkészítése
Hozzávalók:
Tészta:
- 70 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 nagy doboz tejföl (450 g)
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
Rántás:
- 12 dkg zsír
- 16 dkg liszt
Töltelék:
- 50 dkg túró
- 1 tojás
- édesítőszer ízlés szerint
Kenéshez:
- olaj
Tetejére:
- vaníliás porcukor
Elkészítése:
Rántás készítése:
A zsírt egy edénybe tesszük, a tűzhelyen megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan keverve csomómentesre, és világos színűre pirítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Tészta készítése:
A lisztet a sóval és a reszelt citromhéjjal elkeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölből annyit, hogy egy lágy, de nem ragadós tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk, majd lisztezett munkalapon vékonyra, és nagyra kinyújtjuk. Megkenjük a kihűlt rántással. 2 oldalról behajtjuk a közepéig, majd lentről felhajtjuk, végül a felső részt is ráhajtjuk. 1 órát pihentetjük a hűtőben.
Hűlés után henger alakúra sodorjuk és 8 egyenlő darabot vágunk belőle. Mindegyik darab tésztát nagyon alaposan összegyúrunk, hogy a rántás egyenletesen eloszoljon a tésztában.
Az egyik tésztát vékony téglalap alakúra kinyújtjuk, vékonyan megkenjük olajjal, majd az összekevert töltelék 1/8-ad részével megtöltjük. Feltekerjük.
Egy pitesütő formát sütőpapírral kibélelünk, és belehelyezzük a tésztatekercset úgy. A többi tésztával és töltelékkel ugyanígy járunk el. A formába helyezve a tésztákat csiga alakot formálunk, a tészták végeit pedig mindig egymásba dugjuk.
A tetejét is jól lekenjük olajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben arany színűre sütjük.
Vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
[box style=”info”]Aki cukorral szeretné készíteni szükség szerint tejfölt, citrom reszelt héját és cukrot adhat a túróhoz.
A burek a Szerbek nemzeti süteménye, Szabadkán élő barátnőm adta meg a receptet, sokféle ízű van, sós hússal töltve, és édes is lehet, én most túróval töltve készítettem el.[/box]

