A céklát megmossuk, de nem hámozzuk meg. Egyenként alufóliába csomagoljuk, és egy tepsibe helyezve (ha véletlenül levet eresztene), körülbelül 1,5 órán át sütjük 180-200 fokos sütőben. Miután kissé kihűlt, meghámozzuk, majd robotgépben felaprítjuk, vagy turmixgépben némi folyadékkal, például az 1 dl tejjel együtt turmixoljuk.
Ezután összekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztet, sütőport, kakaót és cukrot. Hozzáadjuk a céklát, a külön felvert 2 tojást, az olajat és a maradék tejet. Ízlés szerint tehetünk bele étcsokoládé darabokat, aszalt áfonyát vagy meggyet.
A masszát muffin formákba kanalazzuk, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük, amíg a muffinok felpúposodnak és kissé megrepedeznek. A muffin akkor jó, ha a sütőből kivéve még kissé puhának tűnik, de kihűlés után szép állagú, nem morzsálódó tészta lesz belőle.
Ez a recept remek torta alap is lehet, csokoládés vagy vaníliakrémes töltelékkel különösen finom.
Sztori
Amikor a kisfiam megszületett, elhatároztam, hogy házi ételeket készítek neki, és csak végszükség esetén használok üveges bébiételeket. Anyukám bio zöldségeit gyűjtöttem össze, és céklapürét is készítettem belőlük, amit a fiam nagyon szeretett. Ekkor jött az ötlet, hogy süteményt is készítsek belőle, hiszen a céklapüré édessége szinte a cukorral vetekszik, ráadásul maradt néhány adag a fagyasztóban.