Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Ciprusi citromos pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 15 dkg vaj (+ a formához)
  • 20 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 3 db citrom reszelt héja és leve
  • 10 dkg durvára tört mandula
  • 15 dkg liszt

Az öntethez

  • 1,5 dl tejföl (12%-os )
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál méz
  • 1 db citrom reszelt héja

Elkészítése

Tészta elkészítése

Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, a tojások sárgájával, valamint a citromok reszelt héjával és levével. A lisztet összekeverjük a durvára tört mandulával, majd a citromos masszához adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába. A masszát a tortaformába simítjuk, és előmelegített, 180 °C-os sütőben 10 percig sütjük, majd 160 °C-on további 30–40 percig.

Öntet elkészítése

Amíg a pite sül, a tejfölt elkeverjük a vaníliás cukorral, a mézzel és a reszelt citromhéjjal. Az öntetet hűtőben pihentetjük tálalásig.

Tálalás

A kihűlt süteményt porcukorral meghintjük, és a tejfölös-citromos öntettel kínáljuk.

Tipp

A pite másnapra még jobban összeérik, és hűtve is nagyon finom. Ha szeretnénk különlegesebbé tenni, a tetejére friss bogyós gyümölcsöket is szórhatunk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/ciprusi-citromos-pite/