Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Citromos kenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 6 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg finomliszt
  • 2 db citrom leve és reszelt héja
  • 1 kis marék aszalt vörösáfonya (opcionális)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só

Tetejére

  • 50 g étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítése

Tészta elkészítése

A tojásfehérjéket közepesen kemény habbá verjük, majd kis adagokban hozzáadjuk a porcukrot. Tovább mixeljük, amíg fényes, stabil habot kapunk, ekkor belekeverjük a citrom levét és reszelt héját. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a felaprított aszalt vörös áfonyával, majd óvatos mozdulatokkal a citromos habhoz forgatjuk.

Sütés

A masszát sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába öntjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. A kész süteményt rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Bevonat

Az étcsokoládét az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, majd a kihűlt sütemény tetejére csorgatjuk. Hagyjuk, hogy a csoki megdermedjen, ezután recés késsel szép szeleteket vághatunk belőle.

Tipp

Ha nem szeretjük az áfonyát, helyette használhatunk apróra vágott diót vagy mandulát is, ami jól passzol a citrom frissességéhez. A tetejét akár fehércsokival is meglocsolhatjuk, így látványosabb, ünnepibb süteményt kapunk. Ha nagyobb formában sütjük, érdemes pár perccel hosszabb sütési idővel számolni.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/citromos-kenyer/