Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Citromos sütemény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Az alaptésztához szükséges hozzávalók

  • 10 dkg finomliszt
  • 3 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 7 dkg vaj (hideg)
  • 1 db tojássárgája

A tészta kenéséhez

  • 1 db tojássárgája

Tetejére

  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál frissen reszelt citromhéj
  • 6 dkg finomliszt
  • 3 db tojás
  • 1 dl citromlé (frissen facsart lehetőleg)
  • 0,5 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

Az alaptészta hozzávalóit kézzel gyorsan összegyúrjuk, hogy a vaj ne olvadjon meg túlzottan. Egy kisebb kapcsos formába nyomkodjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük, amíg aranybarnára sül.

Közben elkészítjük a tetejére való citromos keveréket. A cukrot, a citromlevet és a tojásokat habosra keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a lisztet, majd egyneművé dolgozzuk.

Amikor az alaptészta megsült, még melegen megkenjük a tojás sárgájával, hogy a tetejére kerülő massza ne áztassa át. Azonnal ráöntjük a citromos keveréket, egyenletesen elsimítjuk, és visszatesszük a sütőbe.

További 20 perc alatt készre sütjük 170 fokon, amíg a teteje kissé megszilárdul és aranyszínt kap.

Tálalás:

Hűtés után szeleteljük, tálaláskor porcukorral meghinthetjük, hogy még mutatósabb legyen.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/citromos-sutemeny-2/