Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Citromos szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók a tésztához

  • 1 db tojás
  • 14 dkg zsír
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 14 dkg porcukor
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dl tejföl

A krémhez

  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg cukor

Továbbá

  • 5 evőkanál baracklekvár

Elkészítése

Tészta:

A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrjuk, a tejfölt apránként adagolva, amíg rugalmas, könnyen nyújtható tésztát nem kapunk. A kész tésztát 4 egyenlő részre osztjuk.

Két cipót 25×39 cm-es lapokká nyújtunk, és sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 180 °C-on 10-12 perc alatt világosra sütünk.

A másik két cipót szintén kinyújtjuk, az egyiket megkenjük baracklekvárral, majd a másik lapot óvatosan ráhelyezzük. Ezt a lekváros réteget együtt sütjük meg 180 °C-on, szintén kb. 10-12 perc alatt.

Krém:

A lisztet a tejjel és a cukorral simára keverjük egy lábasban, majd közepes lángon, folyamatos keverés mellett sűrű péppé főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a margarin ne olvadjon el.

A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet. Belekeverjük a reszelt citrom héját és a citrom levét, majd alaposan kihabosítjuk.

Összeállítás:

Az első sült lapot egy deszkára vagy tálcára helyezzük, megkenjük a krém felével. Erre kerül a lekváros-lap páros, amit szintén megkenünk a maradék krémmel. Végül ráhelyezzük a második egyszerű sült lapot.

A kész süteményt legalább 3-4 órára, de lehetőség szerint egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, és a tészta megpuhuljon.

Tálalás:

Fogyasztás előtt a sütemény tetejét porcukorral megszórjuk, és szeletelve kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/citromos-szelet-8/