Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Cocoron recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 135 g kókuszreszelék
  • 120 g porcukor
  • 150 g cukor
  • 110 g fehérje
  • 38 g víz

Töltelék

  • 100 g fehércsokoládé
  • 100 g 30%-os habtejszín

Elkészítése

Töltelék:

Először a tölteléket készítjük el.

A csokoládét apróra vágjuk és egy tálba tesszük. A tejszínt forráspontig melegítjük, majd a csokira öntjük és teljesen egyneművé keverjük. Folpackkal lefedjük és hűtőbe rakjuk.

Macaron:

A macaronhoz a fehérjét két részre osztjuk. Az egyik 55 grammot egy magas falú műanyag mérőkancsóba vagy tálba tesszük, amiben egy kézimixerrel kényelmesen fogjuk tudni keverni.

A kókuszreszeléket kávédarálón ledaráljuk, majd a porcukorral összekeverve egy tálba szitáljuk. Ehhez keverjük egy erős spatulával a másik 55 gramm fehérjét.

Egy sűrű masszát kapunk.

A kristálycukrot a vízzel egy lábasban 116 fokig hevítjük. Amikor eléri ezt a hőfokot elkezdjük habosítani a fehérjét.

118 foknál elzárjuk alatta a hőt és folyamatos keverés mellett a habos fehérjéhez csurgatjuk. Figyeljünk arra, hogy a keverőszárakra ne follyon rá, mert szétcsapja az edény falán a keverő. Addig habosítjuk, míg egy kemény, masszív, fényes habot kapunk.

Amikor a habverőt kiemeljük a képződő csúcsok nem konyulnak vissza. A tömör kókuszos masszát beletesszük a habhoz és a habverővel finoman csak párat keverünk rajta gyorsan, hogy könnyebben el tudjuk dolgozni a masszát.

Ezután spatulával óvatos körkörös mozdulatokkal addig keverjük a tésztát, míg a spatuláról egybefüggő szallagként folyik le szép lassan. Nem szakad el, nem indul meg nehezen és egy 8-ast le tudunk így írni a lefolyó masszával.

Ekkor egy sima (8-as) csővel ellátott habzsákba töltjük. Szilikonlapokkal borított tepsikre köröket nyomunk egymástól picit távolabb.

Amint egy tepsivel végeztünk az asztalhoz ejtjük párszor a tepsit, ezzel a masszában levő buborékok feljönnek a massza felszínére. Ami nem pukkadt ki, egy fogpiszkálóval óvatosan kiszúrjuk, majd a masszát óvatosan eligazgatjuk.

Így folytatjuk, míg elfogy a massza.

120 fokra előmelegített sütőben nyitott ajtónál 3-4 perc alatt megszárítjuk a tetejüket, majd az ajtót becsukjuk és felvesszük a hőt kb 135 fokra. Erősen sütőfüggő mind a hőfok, mind a sütési idő.

Kb. 15 perc alatt készül el.

Hagyjuk a tepsin kihűlni, majd párosítva jól zárható dobozban tárolhatjuk az elkészült héjakat.

Amennyiben azonnal töltenénk, akkor a lehűlt csokikrémet vegyük ki a hűtőből és kézi robotgéppel lassú fokozaton habosítsuk ki. Figyeljünk rá, ne verjük túl. Kivilágosodik és habos lesz az állaga.

Habzsákba töltve könnyen tölthetjük a macaron párokat.

Szintén jól zárható dobozban hűtőben tárolhatjuk, illetve fagyaszthatjuk is.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/cocoron/