Elkészítése
Tészta elkészítése
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejet. Ezután belekeverjük a sót, a vanília eszenciát, a reszelt citromhéjat, majd hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport.
Puha tésztát gyúrunk belőle (ha ragad, adhatunk hozzá kevés lisztet). A tésztát fóliába vagy zacskóba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára pihenni. Sütés előtt kivesszük, hogy szobahőmérsékletű legyen.
Töltelék
Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd meglocsoljuk a citrom levével. Kevés vízzel, a cukorral, fahéjjal, kardamommal és a diónyi vajjal együtt kis lángon megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni.
Formázás és sütés
A tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 12–15 cm-es kockákra vágjuk. A kockákat átlóban félbevágjuk, így háromszögeket kapunk. Mindegyik háromszög száraival párhuzamosan két bevágást ejtünk.
A közepére egy adag almás tölteléket teszünk (akár kevés vaníliapudinggal is kiegészíthetjük), majd a két oldalsó csücsköt ráhajtjuk a töltelékre.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben, 180 °C-on, légkeveréssel kb. 15 perc alatt világos barnára sütjük.
Tipp
A töltelékbe tehetünk apróra vágott diót vagy mazsolát is, így még tartalmasabb lesz. Frissen porcukorral meghintve a legfinomabb, de másnap is puha marad.
