Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csaroh (almás papucs) recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók:

  • 200 g puha vaj
  • 120 g porcukor
  • 2 db tojás
  • 100 ml tej
  • 8 g sütőpor
  • csipet só
  • 2 teásaknál vanília eszencia
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 500 g liszt

Töltelékhez

  • 6 darab alma (egyenként kb 200 g)
  • 3 evőkanál cukor ( ízlés szerint)
  • 3 teáskanál őrölt fahéj
  • 5 szem kardamom (mézeskalács fűszerkeverékkel is tökéletesen működik, csak ez esetben hagyjuk el a fahéjat!)
  • 0,5 db citrom leve
  • 1 diónyi vaj
  • kb 30 ml víz

Elkészítése

Tészta elkészítése

A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejet. Ezután belekeverjük a sót, a vanília eszenciát, a reszelt citromhéjat, majd hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport.

Puha tésztát gyúrunk belőle (ha ragad, adhatunk hozzá kevés lisztet). A tésztát fóliába vagy zacskóba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára pihenni. Sütés előtt kivesszük, hogy szobahőmérsékletű legyen.

Töltelék

Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd meglocsoljuk a citrom levével. Kevés vízzel, a cukorral, fahéjjal, kardamommal és a diónyi vajjal együtt kis lángon megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni.

Formázás és sütés

A tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 12–15 cm-es kockákra vágjuk. A kockákat átlóban félbevágjuk, így háromszögeket kapunk. Mindegyik háromszög száraival párhuzamosan két bevágást ejtünk.

A közepére egy adag almás tölteléket teszünk (akár kevés vaníliapudinggal is kiegészíthetjük), majd a két oldalsó csücsköt ráhajtjuk a töltelékre.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben, 180 °C-on, légkeveréssel kb. 15 perc alatt világos barnára sütjük.

Tipp

A töltelékbe tehetünk apróra vágott diót vagy mazsolát is, így még tartalmasabb lesz. Frissen porcukorral meghintve a legfinomabb, de másnap is puha marad.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/csaroh-almas-papucs/