Elkészítése
Piskóta elkészítése
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük, a fehérjét kemény habbá verjük. A lisztet sütőporral elkeverjük, majd kétfelé osztjuk. Az egyik felébe kakaót keverünk, mindkét részhez hozzáadjuk a reszelt narancshéjat.
A tojásos masszát és a felvert habot szintén elfelezzük: az egyikhez a kakaós lisztet keverjük, a másikhoz a sima lisztet. Így két különböző színű tésztát kapunk. Habzsákba töltjük először a világos masszát, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe csíkokat nyomunk belőle, közöttük helyet hagyva a barna tésztának. Ezután a kakaós masszával kitöltjük a kihagyott részeket.
A piskótát 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük (hőlégkeverésnél 180 °C is elég). A megsült tésztáról melegen lehúzzuk a sütőpapírt, majd még langyosan a papír segítségével feltekerjük, és így hagyjuk kihűlni.
Krém elkészítése
A barna cukrot karamellizáljuk, majd ráöntjük a tejet, és addig keverjük, míg teljesen felolvad. A keményítőt kevés hideg tejben feloldjuk, a karamellhez adjuk, és sűrű krémet főzünk belőle. Teljesen kihűtjük, majd mascarponét keverünk hozzá, hogy könnyű, habos krémet kapjunk.
Összeállítás
A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük a karamellás krémmel, majd szorosan feltekerjük. A tetejére is kenhetünk a krémből, és ízlés szerint díszíthetjük csokidísszel vagy csokiforgáccsal. Fogyasztás előtt jól lehűtjük.
Tipp
A krémet feldobhatjuk kevés sóval is, így enyhén sós-karamellás ízvilágot kapunk. Ha még különlegesebb desszertet szeretnénk, a tésztába keverhetünk apróra vágott pirított diót vagy mogyorót.
