Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csíkos karamellás rolád recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 5 db tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 5 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 db narancs reszelt héja

A krémhez

  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 dl tej
  • 10 dkg mascarpone
  • csokoládé díszek

Elkészítése

Piskóta elkészítése

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük, a fehérjét kemény habbá verjük. A lisztet sütőporral elkeverjük, majd kétfelé osztjuk. Az egyik felébe kakaót keverünk, mindkét részhez hozzáadjuk a reszelt narancshéjat.

A tojásos masszát és a felvert habot szintén elfelezzük: az egyikhez a kakaós lisztet keverjük, a másikhoz a sima lisztet. Így két különböző színű tésztát kapunk. Habzsákba töltjük először a világos masszát, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe csíkokat nyomunk belőle, közöttük helyet hagyva a barna tésztának. Ezután a kakaós masszával kitöltjük a kihagyott részeket.

A piskótát 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük (hőlégkeverésnél 180 °C is elég). A megsült tésztáról melegen lehúzzuk a sütőpapírt, majd még langyosan a papír segítségével feltekerjük, és így hagyjuk kihűlni.

Krém elkészítése

A barna cukrot karamellizáljuk, majd ráöntjük a tejet, és addig keverjük, míg teljesen felolvad. A keményítőt kevés hideg tejben feloldjuk, a karamellhez adjuk, és sűrű krémet főzünk belőle. Teljesen kihűtjük, majd mascarponét keverünk hozzá, hogy könnyű, habos krémet kapjunk.

Összeállítás

A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük a karamellás krémmel, majd szorosan feltekerjük. A tetejére is kenhetünk a krémből, és ízlés szerint díszíthetjük csokidísszel vagy csokiforgáccsal. Fogyasztás előtt jól lehűtjük.

Tipp

A krémet feldobhatjuk kevés sóval is, így enyhén sós-karamellás ízvilágot kapunk. Ha még különlegesebb desszertet szeretnénk, a tésztába keverhetünk apróra vágott pirított diót vagy mogyorót.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/csikos-karamellas-rolad/