Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csíkos sütemény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 4 dkg margarin
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál tejföl
  • 30 dkg finomliszt

A piskótatekercshez

  • 8 db tojás
  • 16 dkg porcukor
  • 16 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 6 evőkanál víz
  • lekvár

A krémhez

  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 7 dl tej
  • 30 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

Tészta

A mézes lap hozzávalóit összedolgozzuk, majd két részre osztjuk. Egy-egy 22×38 cm-es téglalappá nyújtjuk, és a tepsi hátulján, 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük. A lapokat hagyjuk kihűlni.

Piskótatekercs

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük, a sárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd beleforgatjuk a lisztet, a sütőport és a vizet. Óvatosan hozzáadjuk a fehérjehabot. A masszát két részre osztjuk, és külön-külön 22×38 cm-es tepsiben megsütjük.

Még melegen megkenjük lekvárral, feltekerjük, és ha kihűlt, kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk.

Krém

A pudingport a tejben sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, végül összedolgozzuk a pudinggal.

Összeállítás

A tepsibe helyezzük az egyik mézes lapot, és megkenjük a krém felével. Erre szorosan, vízszintes sorokban rárakjuk a felszeletelt piskótatekercseket. Az aljukat érdemes egymással szembefordítva illeszteni, kissé lenyomva. A kimaradt résekbe piskótadarabokat teszünk. Erre kenjük a maradék krémet, majd befedjük a másik mézes lappal.

Porcukorral meghintve tálaljuk, és a süteményt a tekercsekre merőlegesen szeleteljük, így adódnak a jellegzetes csíkok.

Tipp

A krémbe kevés reszelt citromhéjat is keverhetünk, hogy frissebb ízt kapjunk. A lekvár ízét bátran variálhatjuk: meggyes, sárgabarackos vagy ribizlis változattal is nagyon finom lesz a sütemény.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/csikos-sutemeny/