Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csillagpiramis recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Az omlós tésztához

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj (vagy margarin )
  • 7 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál rum
  • 1 db tojás
  • 15 dkg darált dió

A töltelékhez és a díszítéshez

  • 20 dkg málnalekvár (vagy ribizli )
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítése

Az omlós tésztához a felsorolt hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd cipót formálunk belőle. A tésztát fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

Közben három nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon körülbelül 2 mm vastagra nyújtjuk, majd három különböző méretű, de azonos mintájú csillagformával kiszúrjuk. A kiszúrt tésztát a tepsibe helyezzük, és 20 percre hideg helyre tesszük. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, lehűtjük, majd újraformázzuk.

A tésztát középső bordamagasságon körülbelül 15 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A lekvárt, ha szükséges, egy szitán áttörjük, majd egy mélyhűtőtasakba töltjük. A tasak egyik csücskét levágjuk, így a lekvár könnyen adagolható. A legnagyobb csillag közepére nyomunk egy pötty lekvárt, majd ráhelyezzük a közepes csillagot. Ismét lekvár következik, végül a legkisebb csillag és egy újabb pötty lekvár. A csillagokat mindig egy kicsit elfordítjuk, hogy szép, réteges mintát kapjunk.

Miután a lekvár megszikkadt, a csillagok tetejét porcukorral hintjük meg. A kész süteményeket sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyag dobozban 3-4 hétig frissen tárolhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/csillagpiramis/