Elkészítése
A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, cukor, kakaópor) egy tálban összekeverjük. A folyékony alapanyagokat (tejet, olajat, vaníliás cukrot/aromát, tojást) egy lábasban simára keverjük, majd 2–3 percig melegítjük. Ezután a száraz hozzávalókhoz adjuk, és robotgéppel összedolgozzuk.
A banánt apró kockákra vágjuk, a csokoládét darabokra tördeljük, és a masszához forgatjuk. A tésztát muffin formákba adagoljuk (kb. 3/4 részig töltve), és 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Vajkrém elkészítése
A porcukrot átszitáljuk, majd a vajjal, kevés vízzel, sóval és ízlés szerinti aromával (vanília, citrom stb.) simára keverjük robotgéppel. A kész vajkrémet habzsákba töltjük, és a kihűlt cupcake-ek tetejére nyomjuk.
Tálalás
A cupcake-eket hűtőben tároljuk, hogy a vajkrém megszilárduljon és szép formát tartson.
Tipp
A vajkrémet ételfestékkel színezhetjük, így ünnepekhez vagy alkalmakhoz igazíthatjuk a desszert külsejét. A díszítést tovább fokozhatjuk csokireszelékkel, gyümölcsdarabokkal vagy szórócukorral.
