Elkészítése
Tészta elkészítése
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a tojássárgáját, a sót és a vajat egy tálba mérjük, majd a felfutott élesztővel alaposan kidagasztjuk. Letakarva langyos helyen kb. 15–20 percig kelesztjük.
Töltelék
A puha vajat összekeverjük kakaós vagy fahéjas cukorral (ízlés szerint akár bőségesebb mennyiséget is készíthetünk, így még gazdagabb lesz a töltelék).
Formázás és sütés
A megkelt tésztát 1 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük, mint a bejglit. A tekercset hosszában félbevágjuk úgy, hogy a tetején kb. 5 cm-t egyben hagyunk. Az így kapott két szárat kifelé fordítva összefonjuk, majd koszorú alakban összezárjuk.
A formát sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejét megkenjük tojásfehérjével. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 10–15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 180 fokra mérsékelve további 10 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz.
Tipp
A töltelékhez keverhetünk apróra vágott diót vagy étcsokoládé darabokat, így még gazdagabb ízvilágot kapunk. Tálalás előtt porcukorral meghintve mutatósabbá tehetjük.
