Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csokis mézes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Kakaós laphoz

  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 5 evőkanál tej
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

Piskótához

  • 3 db tojás
  • 6 evőkanál víz
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 0,5 csomag sütőpor

Csokikrém

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 evőkanál rum

Tetejére

  • étcsoki
  • kevés étolaj

Elkészítése

Kakaós mézes lapok

A tojást, a vajat, a cukrot, a mézet és a tejet egy lábasban, alacsony lángon 2–3 percig főzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a kakaóport, majd a lisztet és a sütőport. Összegyúrjuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Mindkettőt tepsi hátoldalán, közepes méretű lapra nyújtva, 180 °C-ra előmelegített sütőben 10–15 perc alatt megsütjük.

Piskóta

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. A fehérjéből kemény habot verünk, először egy kevéssel fellazítjuk a masszát, majd óvatosan beleforgatjuk a teljes habot. A piskótát ugyanabban a tepsiben sütjük, mint a lapokat, 180 °C-on, kb. 30 perc alatt. Kihűtjük.

Csokoládékrém

A habtejszínt a darabokra tördelt étcsokoládéval és a porcukorral folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd teljesen kihűtjük. Ezután a vajat apránként hozzáadva, gépi habverővel jó habosra keverjük. Ízlés szerint rumot is adhatunk hozzá. Fontos, hogy a krém teljesen kihűljön, mielőtt a vajat hozzáadjuk.

Összeállítás és bevonás

Az egyik mézes lapot a tálcára tesszük, rákenjük a krém felét, majd rátesszük a piskótát. Erre kerül a krém másik fele, majd a második mézes lap. A tetejére gőz fölött kevés olajjal felolvasztott étcsokoládét simítunk.

A süteményt egy éjszakára állni hagyjuk, hogy a lapok megpuhuljanak és a szeletelés könnyű legyen.

Tipp

A krémet gazdagíthatjuk kevés narancshéjjal vagy egy csepp mandulaaromával is, ami friss ízt ad a süteménynek. Ha még mutatósabbra szeretnénk, a tetejére fehércsoki-csíkokat csorgathatunk díszítésként.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/csokis-mezes-2/