Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Csokis sütik

Sütemény receptek

Csokoládé szuflé vaníliaszósszal

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Vaníliaszósz: 100 ml tej 100 g habtejszín 1 csipet só 1 rúd vanília 2 tojássárgája 5 g finomliszt 10 g teavaj 1 ek kristálycukor Csokoládé szuflé: 20 g finomliszt 20 g teavaj (+ a forma kenéséhez) 220 ml tej 20 g kristálycukor (+a forma szórásához) 1 csipet só 200 g keserű csokoládé (min. 70%-os) […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
5 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Szekeres Lajosne Klari
Beküldte: 2016.04.05.

Elkészítése

Hozzávalók:

Vaníliaszósz:

  • 100 ml tej
  • 100 g habtejszín
  • 1 csipet só
  • 1 rúd vanília
  • 2 tojássárgája
  • 5 g finomliszt
  • 10 g teavaj
  • 1 ek kristálycukor

Csokoládé szuflé:

  • 20 g finomliszt
  • 20 g teavaj (+ a forma kenéséhez)
  • 220 ml tej
  • 20 g kristálycukor (+a forma szórásához)
  • 1 csipet só
  • 200 g keserű csokoládé (min. 70%-os)
  • 3 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje


Elkészítése:

Vaníliaszósz készítése:

A tejet és a tejszínt egy lábasban összekeverjük. Adunk hozzá egy csipet sót.

A vaníliát hosszában félbevágjuk, a magját pedig kikaparjuk egy késsel. Mind a magot, mind a testet a tejbe áztatjuk. Lassú tűzön elkezdjük melegíteni, forralni. Habverővel gyakran keverjük át, hogy ne égjen le.

Közben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk (nem nagy mennyiség, kb. egy diónyi).

A tojássárgáját habosra keverjük a kristálycukorral.

Ha felforr a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, 1-2 percig forraljuk, ettől a tej kissé besűrűsödik majd. A forró tejet folyamatos kevergetés közben óvatosan a tojássárgához csurgatjuk. Az egész keveréket visszaöntjük a tejes lábasba, és visszatesszük tűhelyre. Közepes lángon kevergessük intenzíven. Nem szabad felforralni, különbben kicsapódik a tojássárgája. Látni fogjuk, mikor kezd még jobban sűrűsödni. Ekkor gyorsan hideg vízbe állítjuk a lábast és folyamatosan kevergetjük, amíg le nem hűl. Ha lehűlt, hűtőbe tehessük tálalásig.

Csokoládé szuflé készítése:

A szuflés formákat alaposan kivajazzuk és hűtőbe tesszük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.

A lisztet alaposan eldolgozzuk a vajjal. A tejet feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a kimért cukrot, valamint egy csipet sót. Felforraljuk és közben folyamatosan kevergetjük. Belerakjuk a lisztes vajat és 1-2 perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a keserű csokoládét, amellyel elkeverjük. Ha maradéktalanul felolvadt a csokoládé, hozzákeverjük a tojássárgáját is és félretesszük kicsit hűlni.

Közben a már egyszer kivajazott formákat még egyszer kivajazzuk. Kristálycukorral beszórjuk a formák belsejébe. Addig forgatjuk a formát, amíg mindenhova tapad a kristálycukorból. A felesleges cukrot kiöntjük a formából.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a csokoládés keverékhez forgatjuk óvatosan, hogy ne törjük össze a habot! A kész tésztát beleöntjük a cukros -vajas formába.

Előmelegített sütőben 160 fokon addig sütjük, amíg a formákból legalább 5-6 cm -re ki nem emelkedik a szuflé (kb. 15-20 perc).

Tálalás:

A szuflét forrón, a vaníliaszószt hűtve tálaljuk. A szuflé középébe egy mokkáskanállal lyukat készítünk, ennek belsejébe kanalazzuk a vaníliaöntetet. Porcukorral meghintjük.

[box style=”info”]A szuflé készítés nagy odafigyelést, pontos munkát igényel, de az eredmény nem marad el. Egy fantasztikus, különleges édesség lesz a végeredmény.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Francia Évszak: Egész évben Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Szekeres Lajosne Klari
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is