Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csokoládés profiterol recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 bögre víz
  • 9 dkg vaj
  • 1 bögre finomliszt
  • 3 db tojás
  • 0,5 bögre cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 bögre tej
  • 5 dkg darabolt étcsokoládé
  • 1 evőkanál narancslikőr (1-2 csepp rumaromával ízesítettem)
  • 17 dkg olvasztott csokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítése

A vajat és a vizet egy lábasban felforraljuk. Amikor a massza forrni kezd, hozzákeverjük a lisztet, majd állandó kevergetés mellett lassú tűzön főzzük, amíg egynemű lesz, és nem tapad a lábas falához. Miután levettük a tűzről, egyenként belekeverjük a tojásokat, amíg a massza világos és fényes nem lesz.

Sütőpapírral bélelt tepsibe púpozott evőkanállal adagoljuk a masszát. 200°C-on 10 percig sütjük, majd 180°C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, és további 10 percig sütjük, amíg a tészta ropogós és aranybarna lesz.

Miután a fánkocskák megsültek, kis lyukat fúrunk beléjük a töltelékhez.

Töltelék készítése

A cukrot és a tojássárgáját egy edénybe tesszük, és addig keverjük, amíg sűrű és világos lesz. Hozzáadjuk a lisztet, és jól elkeverjük. Egy lábasba tesszük a tejet, a csokoládét és a likőrt, és közepes tűzön kevergetjük, amíg egynemű lesz. Miután levettük a lábast a tűzről, lassan hozzákeverjük a tojássárgás masszához. Ezt követően visszatesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.

A kész krémet félretesszük hűlni. Ha kihűlt, nyomócsővel ellátott habzsákba tesszük, és megtöltjük vele a fánkocskákat. A profiterolok tetejét olvasztott csokoládéba mártjuk, majd tortarácsra helyezzük, hogy a máz megdermedjen.

Alternatívaként csokoládé helyett kapros túrós tölteléket is használhatunk, amit habtejszínnel öntünk le.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/csokolades-profiterol/