A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, közben a margarint is felolvasztjuk egy kis lábasban, majd mindkettőt kicsit hűlni hagyjuk.
Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a kakaóport, a fahéjat és a cukrot. Hozzáadjuk a felvert tojást, az olvasztott margarint és a megolvasztott csokoládét, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet. Az egészet csomómentes, sűrű, palacsintatészta állagú masszává keverjük.
A muffin formát előkészítjük: papírkapszlikkal kibéleljük, vagy kivajazzuk és lisztezzük a mélyedéseket. A masszát a formákba kanalazzuk úgy, hogy kb. háromnegyedig legyenek megtöltve.
Sütés:
A muffinokat előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütési idő végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy a muffin belseje átsült-e.
Tálalás:
A muffinokat rácson hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint díszíthetjük porcukorral, csokoládéöntettel vagy tejszínhabbal.