Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Cukor és gluténmentes flódni recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 55 dkg teljes kiőrlésű barnarizsliszt
  • 6 dkg útimagfűhéj
  • 1,5 dkg negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
  • 3 tojás
  • 25 dkg margarin
  • 1 citrom leve
  • 1 dl tejszín (30 %-os)
  • 0,5 dl víz

Diós réteg

  • 25 dkg darált dió
  • 1,5 dl tejszín (30 %-os)
  • 0,5 dl víz
  • 2 dkg negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
  • 1 evőkanál rum

Mákos réteg

  • 25 dkg darált mák
  • 2 dl tejszín
  • 0,5 dl víz
  • 0,5 citrom leve
  • 2,5 dkg negyedannyi ugyanannyi édesítőszer

Almás réteg

  • 60 dkg reszelt alma
  • 0,5 citrom leve
  • 1,5 dkg negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1,5 dl száraz fehérbor

Szilvás réteg

  • 4 evőkanál cukormentes szilvalekvár

Tetejére

  • 1 tojás

Elkészítése

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd folpackba vagy nylonzacskóba csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

Addig elkészítjük a töltelékeket.

Diós és mákos réteg: egy edényben a tejszínt és a vizet lassú tűzön forralni kezdjük. Közben darált diót elkeverjük az édesítőszerrel, ráöntjük a rumot és leforrázzuk a vizes tejszínnel. Alaposan elkeverjük és félretesszük hűlni. A mákos töltelék ugyanígy készül.

Az almás töltelékhez összekeverjük az alapanyagokat és felfőzzük annyira, hogy épp, hogy forrni kezdjen, majd a tűzről lehúzzuk és félretesszük hűlni.

Miután elkészültek a töltelékek, újra elővesszük a tésztát. Lemérjük és a kapott súly alapján 5 egyenlő részre osztjuk, majd a tésztákat egyenként cipóvá gyúromjuk.

Ez a tészta nagyon törékeny és rendkívül nagy odafigyeléssel kell vele bánni! A tésztacipókat egyenként 2 ív sütőpapír között a forma méretére (25*25 cm) nyújtjuk és a következőként rétegeljük alulról felfelé: először egy réteg tészta, utána a diótöltelék, egy réteg tészta, majd a mák töltelék, egy réteg tészta és ezt követően az almás töltelék, egy réteg tészta és a lekváros réteg, majd legvégül a fedőréteg tészta.

A tészta tetejét tojással kenejük és 170 fokra előmelegített sütőben 1,5-2 óra alatt, időnként a légkeverést bekapcsolva, alaposan megsütjük.

Teljesen ki kell hűteni, mielőtt formából kivesszük vagy szeletelni, tálalni kezdjük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/cukor-es-glutenmentes-flodni/