Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 28 cm-es piteformához A tésztához: 350 g csökkentett szénhidrát tartalmú liszt 100 g szorbit (vagy xilit) 200 g light margarin 1 tojás 1/2 csomag sütőpor 2 ek tejföl (12 %-os) 1 csipet só 1/2 citrom reszelt héja A töltelékhez: 1,5 kg alma 1 ek szorbit 1 kk fahéj 1 ek gríz vagy zsemlemorzsa fél […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 adag
Mennyibe kerül?
Olcsó
Gasztropajti
Beküldte: 2015.02.25.

Elkészítése

Hozzávalók:

28 cm-es piteformához

A tésztához:

  • 350 g csökkentett szénhidrát tartalmú liszt
  • 100 g szorbit (vagy xilit)
  • 200 g light margarin
  • 1 tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 ek tejföl (12 %-os)
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 1 ek szorbit
  • 1 kk fahéj
  • 1 ek gríz vagy zsemlemorzsa
  • fél citrom leve


Elkészítése:

A lisztet, az édesítőt, a sütőport, a csipetnyi sót összekeverjük, hozzáütjük a tojást, hozzámorzsoljuk a hideg(!) light margarint, majd a tejfölt is beletéve jól összedolgozzuk. A tésztát fél órára hűtőbe tesszük.

Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. (lehet kockázni is) Állni hagyjuk, majd kicsavarjuk. Fél citrom levével, őrölt fahéjjal, és kevés szorbittal ízesítjük. (Ha valaki édesebben szereti, tehet rá többet is.)

A tésztát a hűtőből kivéve kettéosztjuk. Legjobb arány a 2/3 : 1/3. A nagyobb részt lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a vajjal kikent, és lisztezett formába terítjük, belenyomkodjuk. A széleket levágjuk, amit összegyúrunk a maradékkal. Az így megformált tésztát enyhén megszórjuk búzadarával, esetleg zsemlemorzsával, majd ráterítjük az alma tölteléket, és egyenletesen elsimítjuk rajta.

A megmaradt tésztát ismét kinyújtjuk, és vagy egészben (ez a klasszikus almás pite), vagy mint ebben az esetben csillag, esetleg más karácsonyi kiszúró formával kivágott tésztadarabokkal a tetejét megdíszítjük. Felvert tojás sárgájával a tetejét megkenjük, és dióval dekorálhatjuk.

Ha egészben terítjük rá a tetejére a tésztát, feltétlenül szurkáljuk meg villával hogy a sütés közben keletkezett gőz el tudjon távozni. 180 fokos sütőben, 40 perc alatt sütjük meg.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Évszak: Egész évben Ételallergia: Cukormentes receptek Ár: Olcsó Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Gasztropajti
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is