Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Cukros gomb keksz recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 0,5 db citrom leve
  • 18 dkg margarin

Elkészítése

Tészta elkészítése

A finomlisztet és a kukoricalisztet keverjük össze a sütőporral és a csipet sóval. A puha margarint keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a lisztes keveréket. Dolgozzuk össze, amíg jól formázható tésztát kapunk.

Csomagoljuk a masszát folpack fóliába, és tegyük fél órára a hűtőbe pihenni. Ezután enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 4–5 mm vastagra, majd szaggassunk belőle 4 cm-es köröket.

Formázás és sütés

A körök tetején egy kisebb pogácsaszaggatóval készítsünk lenyomatot, ügyelve arra, hogy ne vágjuk át teljesen a tésztát. Ezután fogpiszkálóval szúrjunk a közepükbe kis lyukakat, hogy gomb formát kapjunk.

A kekszek tetejét kenjük meg a citromlével, majd óvatosan mártsuk vaníliás cukorba. Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 8–10 percig, amíg világos színt kapnak. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor elveszítik omlósságukat.

Tipp

Ha színesebb változatot szeretnénk, a gomblyukakba szórhatunk kevés színes cukorgyöngyöt sütés előtt. A vaníliás cukrot részben fahéjas cukorral is helyettesíthetjük, így enyhén fűszeres ízt kapunk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/cukros-gomb-keksz/