Elkészítése
Alap és töltelék
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és megszórjuk 10 dkg cukorral, majd félretesszük. A lisztet a vajjal, a tejföllel, a tojássárgájákkal, a sütőporral, a vaníliás cukorral, a maradék cukorral, a reszelt citromhéjjal és a fahéjjal összedolgozzuk. A kapott tésztát belenyújtjuk a vajjal kikent, liszttel meghintett 26 cm-es tortaformába.
A tészta alját megszórjuk zsemlemorzsával, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a reszelt almát. A széleken a lelógó tésztát ráhajtjuk a töltelékre. A maradék tésztából díszítést készítünk: kisebb darabokból szőlőfürtöt formázunk, és a sütemény közepére tesszük.
Sütés
A tészta tetejét felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben addig sütjük, amíg aranyszínt kap és a belseje is átsül. A tortát langyosan vagy teljesen kihűlve szeleteljük.
Tipp
A tölteléket mazsolával vagy durvára vágott dióval is gazdagíthatjuk. Ha intenzívebb fahéjas ízt szeretnénk, az almába is szórhatunk egy keveset.
