Elkészítése
A lisztet egy nagy tálba tesszük. Az élesztőt a tejfölben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Beletesszük a margarint és a porcukrot is, és lágy, könnyen gyúrható tésztát készítünk.
A tésztát kinyújtjuk, majd megkenjük felvert tojással. A töltelékhez összekeverjük a darált diót a porcukorral, és a tésztára szórjuk.
Ha diós csigát készítünk, a tésztát feltekerjük, majd ujjnyi szeletekre vágjuk. Ha inkább kalácsot szeretnénk, egészben hagyjuk a tekercset, és úgy tesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tetejét ismét lekenjük felvert tojással, majd 180–200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Tipp
Ha szeretnénk, a tölteléket feldobhatjuk egy kevés fahéjjal vagy reszelt citromhéjjal. A kalács tetejét megszórhatjuk szeletelt mandulával is, így még ünnepibb hatást kelt.
