Elkészítése
Piskóta elkészítése
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a 20×38 cm-es tepsit kivajazzuk és lisztezzük. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a porcukorral, vízzel és rummal (vagy aromával) habosra keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk. A lisztet, a sütőport, a szódaport és a darált diót összekeverjük, majd apránként a tojássárgás masszához adjuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. A masszát a tepsibe simítjuk, és 15–20 perc alatt tűpróbáig sütjük. A piskótát teljesen kihűtjük, majd két lapra vágjuk.
Krém elkészítése
A tejet felforraljuk, belekeverjük a vaníliás cukrot, a búzadarát és egy csipet sót, majd sűrű tejbegrízt főzünk. Hozzáadjuk a darált diót, majd teljesen kihűtjük. A tetejét fóliával fedjük, hogy ne bőrösödjön. A margarint a porcukorral fehéredésig keverjük, majd a kihűlt grízes-diós masszát apránként hozzáadagolva habos krémet készítünk. Egy kevés citromlével frissítjük az ízét.
Sütemény összeállítása
Az alsó piskótalapot megkenjük a krém háromnegyedével, majd ráhelyezzük a másik lapot. A tetejét a maradék krémmel egyenletesen elsimítjuk. Egy órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ezután a gőz felett megolvasztott étcsokoládéval bevonjuk, és díszíthetjük kevés darált dióval.
Tálalás
A süteményt újra hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt forró vízbe mártott késsel szeleteljük, így szép, egyenletes szeleteket kapunk.
Tipp
A krémet gazdagíthatjuk kevés reszelt narancshéjjal vagy egy kevés rumaromával, így még különlegesebb ízt érhetünk el. Ha szeretnénk, a tetejére étcsokoládé helyett tejcsokoládét is használhatunk az édesebb ízek kedvelőinek.
