Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós-darás krémes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

0

1

2

3

  • 15

4

  • dkg

5

  • porcukor

6

7

8

9

  • 4

10

  • db

11

  • tojás

12

13

14

15

16

  • 10

17

  • evőkanál

18

  • víz

19

20

21

22

23

  • 20

24

  • dkg

25

  • liszt

26

27

28

29

30

  • 1

31

  • teáskanál

32

  • szódabikarbóna

33

34

35

36

37

  • 1

38

  • teáskanál

39

  • sütőpor

40

41

42

43

44

  • 10

45

  • dkg

46

  • darált dió

47

48

49

50

51

  • 1

52

  • teáskanál

53

  • rumaroma

54

Krémhez

  • 0,5 liter tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál búzadara
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg darált dió
  • 1 kupaknyi citromlé
  • 1 csipet só

Tetejére

  • 100 g étcsokoládé

Elkészítése

Piskóta elkészítése

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a 20×38 cm-es tepsit kivajazzuk és lisztezzük. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a porcukorral, vízzel és rummal (vagy aromával) habosra keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk. A lisztet, a sütőport, a szódaport és a darált diót összekeverjük, majd apránként a tojássárgás masszához adjuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. A masszát a tepsibe simítjuk, és 15–20 perc alatt tűpróbáig sütjük. A piskótát teljesen kihűtjük, majd két lapra vágjuk.

Krém elkészítése

A tejet felforraljuk, belekeverjük a vaníliás cukrot, a búzadarát és egy csipet sót, majd sűrű tejbegrízt főzünk. Hozzáadjuk a darált diót, majd teljesen kihűtjük. A tetejét fóliával fedjük, hogy ne bőrösödjön. A margarint a porcukorral fehéredésig keverjük, majd a kihűlt grízes-diós masszát apránként hozzáadagolva habos krémet készítünk. Egy kevés citromlével frissítjük az ízét.

Sütemény összeállítása

Az alsó piskótalapot megkenjük a krém háromnegyedével, majd ráhelyezzük a másik lapot. A tetejét a maradék krémmel egyenletesen elsimítjuk. Egy órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ezután a gőz felett megolvasztott étcsokoládéval bevonjuk, és díszíthetjük kevés darált dióval.

Tálalás

A süteményt újra hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt forró vízbe mártott késsel szeleteljük, így szép, egyenletes szeleteket kapunk.

Tipp

A krémet gazdagíthatjuk kevés reszelt narancshéjjal vagy egy kevés rumaromával, így még különlegesebb ízt érhetünk el. Ha szeretnénk, a tetejére étcsokoládé helyett tejcsokoládét is használhatunk az édesebb ízek kedvelőinek.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/dios-daras-kremes/