Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Mákos, diós sütik

Sütemény receptek

Diós és mákos bejgli kelt tésztából

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Tészta: 50 dkg liszt 25 dkg vaj 1 tojás 2 dkg élesztő 2 evőkanál porcukor 1,5 dl tejföl késhegynyi só Mákos töltelék: 25-30 dkg darált mák 20 dkg porcukor 1 dl tej 1 nagyobb citrom reszelt héja 2 maréknyi mazsola 1 cs vaníliás cukor 2 ek rum Diós töltelék: 25 dkg darált dió 20 […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
10 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Beküldte: 2014.12.28.

Elkészítése

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1,5 dl tejföl
  • késhegynyi só

Mákos töltelék:

  • 25-30 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 nagyobb citrom reszelt héja
  • 2 maréknyi mazsola
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek rum

Diós töltelék:

  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 2 marék mazsola
  • ha nagyon száraz a töltelék 1 evőkanál tejföl


Elkészítése:

Felfuttatjuk az élesztőt a tejben egy teáskanál cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a pici sót és jól összedolgozzuk, azaz sima tésztává dagasztjuk. Félretesszük és letakarva kelesztjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket, összekeverjük a hozzávalókkal figyelve arra, hogy megfelelő keménységű (lágyságú) legyen mind a dió, mind a máktöltelék.

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk és négy cipóra osztjuk. Kinyújtjuk egyenként a cipókat téglalap alakúra, rákenjük a tölteléket, a két rövidebb szélét üresen hagyjuk, ezt behajtjuk és feltekerjük. A hajtás szélek lehetőleg a tészta aljára kerüljenek.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a rudakat, tojással lekenjük a felületüket, majd ismét megkelesztjük. Újra megkenjük a tojással, villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. Barnás-pirosra sütjük, ha kihűlt, ujjnyi vastagságúra szeleteljük. Porcukrozható, de ez el is hagyható!
[box style=”info”]Tapasztalatom: a töltelék összeállításánál ügyeljünk arra, hogy nehogy sok tej kerüljön bele, mert akkor lágy lesz és nehezebben kezelhető. Ugyanez vonatkozik dióra, mákra egyaránt.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Karácsonyi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is