A lisztet a sütőporral és a sóval összekeverjük. A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük elektromos keverőgéppel, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután belekeverjük a tejfölt, végül óvatosan, fakanállal hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet.
A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük. A fűszeres morzsához a lisztet, a diót, a hideg margarint, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót összedolgozzuk, amíg morzsás állagot nem kapunk.
Egy kalácsformát sütőpapírral kibélelünk. A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Az első adag tésztát a forma aljába simítjuk, majd megszórjuk a töltelék felével. Erre jön a második adag tészta, amit a töltelék másik felével szórunk meg. Végül befedjük a harmadik adag tésztával, és a tetejére szórjuk a fűszeres morzsát.
A kalácsot előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.
Tipp: Ez a kalács rendkívül finom és puha. Bátran készítsétek el, nem fogtok csalódni!