A tej egy részét megmelegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet, sót, cukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a száraz anyagokhoz, majd belekeverjük a tojást, a rumot és a maradék tejet.
Elkezdjük dagasztani a tésztát, és amikor már kezd szépen összeállni, fokozatosan hozzáadjuk a felolvasztott vajat. Addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ezután meleg helyen pihentetjük, amíg kétszeresére nem kel.
Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, majd sodrófával vékonyra nyújtjuk. A tésztából tortaformával (26-28 cm) három kört szaggatunk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük az első tésztalapot, megkenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk cukrozott, darált dióval. Erre rátesszük a második tésztalapot, megkenjük vajjal, majd a harmadik lappal borítjuk be.
A közepétől kiindulva, mint egy pizzát, bevágjuk a felső lapot szinte a széléig (kb. 2 cm-t hagyunk ki). A bevágott tésztadarabokat kifordítjuk. Miután ezzel elkészültünk, kivágunk három kisebb kört, ami a tészta közepébe belefér, és megismételjük az eljárást. A közepébe kisebb köröket vágunk, de ezeket már nem vágjuk ki, csak megkenjük felvert tojással.
Közepes lángon aranybarnára sütjük, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Sztori:
A tévében láttam egy műsorban valami hasonlót, de ott nem kenték meg dióval, üresen tálalták. Így dióval azonban nagyon finom és mutatós lett.
Jó étvágyat kívánok!