Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 késhegynyi só
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál rum
  • 0,5 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg darált dió
  • 1 egész tojás (a kenéshez)

Elkészítése

A tej egy részét megmelegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet, sót, cukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a száraz anyagokhoz, majd belekeverjük a tojást, a rumot és a maradék tejet.

Elkezdjük dagasztani a tésztát, és amikor már kezd szépen összeállni, fokozatosan hozzáadjuk a felolvasztott vajat. Addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ezután meleg helyen pihentetjük, amíg kétszeresére nem kel.

Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, majd sodrófával vékonyra nyújtjuk. A tésztából tortaformával (26-28 cm) három kört szaggatunk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük az első tésztalapot, megkenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk cukrozott, darált dióval. Erre rátesszük a második tésztalapot, megkenjük vajjal, majd a harmadik lappal borítjuk be.

A közepétől kiindulva, mint egy pizzát, bevágjuk a felső lapot szinte a széléig (kb. 2 cm-t hagyunk ki). A bevágott tésztadarabokat kifordítjuk. Miután ezzel elkészültünk, kivágunk három kisebb kört, ami a tészta közepébe belefér, és megismételjük az eljárást. A közepébe kisebb köröket vágunk, de ezeket már nem vágjuk ki, csak megkenjük felvert tojással.

Közepes lángon aranybarnára sütjük, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Sztori:

A tévében láttam egy műsorban valami hasonlót, de ott nem kenték meg dióval, üresen tálalták. Így dióval azonban nagyon finom és mutatós lett.

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/dios-kalacs/