Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós-kávés krémes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához:

  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál presszókávé
  • 15 dkg darált dió
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez:

  • 2 tojássárga
  • 15 dkg cukor
  • 5 evőkanál presszókávé
  • 20 dkg vaj

A tetejére:

  • 5 dkg dió
  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítése

A teljes diómennyiséget egy száraz serpenyőben (lehetőleg tapadás mentesben) megpirítjuk, majd 5 dkg-ot félreteszünk, ugyanis ez kerül majd a krém tetejére, a többit pedig ledaráljuk.

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket kemény habbá verjük.

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, addig míg az hab állagú és világos színű nem lesz. Hozzákeverjük apránként a kávét, majd a ledarált diót és a sütőporral elkevert lisztet (én tönkölybúza lisztet használtam).

Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk úgy, hogy előbb beleforgatunk 2 kanálnyi habot, hogy a masszát fellazítsuk, majd utána 2-3 részletben adagoljuk hozzá a többi habot, ügyelve hogy a hab ne törjön össze.

Egy tepsit (az enyém 34*22 cm-es) sütőpapírral bélelünk és belesimítjuk a masszát.

200 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát, vagyis szúrjunk bele egy tűt vagy fogvájót a tészta közepébe és ha nem ragad rá a tészta, akkor kész van.

A sütőből kivéve pár percig a tepsibe hagyjuk, majd kiemeljük, lehúzzuk róla a papírt és kihűtjük.

A krémhez a vajat a cukorral habosra keverjük (ez az alkalmazott technológiától függően akár 10 perc is lehet), majd hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat és tovább verjük. Végezetül kanalanként a kávét is belekeverjük, majd jól eldolgozzuk a krémben. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

Amikor a tészta teljesen kihűlt az elkészített krémet a tetejére simítjuk, majd megszórjuk a korábban félretett és apróra vágott dióval, majd kevés (vagy sok, ez ízlés kérdése) reszelt csokival.

Az elkészített süteményt hűtőszekrénybe tesszük és kb 1 óra múlva tetszés szerint szeleteljük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/dios-kaves-kremes/