Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós kosárka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 db tojássárgája
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál tejföl

Töltelék

  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 0,5 db citrom reszelt héja és leve
  • 3 db tojásfehérje
  • 4 evőkanál savanykás lekvár (sárgabarack, ribizli,meggy... stb)

Továbbá

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • liszt

Elkészítése

Tészta elkészítése

A kosárkaformákat olvasztott vajjal kikenjük, enyhén lisztezzük, majd egy nagyobb, alacsony peremű tepsibe sorakoztatjuk. A lisztet, a tojássárgákat, a margarint, a porcukrot, a sütőport, a szódaport, a csipet sót, a vaníliás cukrot és a tejfölt összegyúrjuk. Lágy, enyhén ragadós masszát kell kapnunk. Diónyi adagokat teszünk a formákba, és vizes kézzel elsimítjuk, úgy, hogy a forma szélét is befedje a tészta.

Töltelék elkészítése

A darált diót összekeverjük a porcukorral, a citrom levével és reszelt héjával. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan, több részletben a diós keverékhez forgatjuk. Így könnyű, habos állagot kapunk.

Kosárkák megtöltése és sütés

A tésztával kibélelt formákba egy kiskanálnyi savanykás lekvárt kanalazunk (például sárgabarackot, ribizlit vagy meggyet), majd egy evőkanálnyi diós töltelékkel fedjük be. Az előmelegített, 180 °C-os sütő középső rácsán 20–25 percig sütjük. Figyeljünk rá, mert a cukros hab könnyen megég! Akkor jó, ha a tészta széle halvány barnulni kezd, a töltelék teteje pedig kissé megkeményedik, repedezett lesz.

Tipp

A kosárkák különösen szépen mutatnak porcukorral meghintve. Ha szeretnénk változatosságot, a dió egy részét mogyoróra vagy mandulára is cserélhetjük, a lekvár pedig ízlés szerint variálható.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/dios-kosarka-4/