Tészta elkészítése
A kosárkaformákat olvasztott vajjal kikenjük, enyhén lisztezzük, majd egy nagyobb, alacsony peremű tepsibe sorakoztatjuk. A lisztet, a tojássárgákat, a margarint, a porcukrot, a sütőport, a szódaport, a csipet sót, a vaníliás cukrot és a tejfölt összegyúrjuk. Lágy, enyhén ragadós masszát kell kapnunk. Diónyi adagokat teszünk a formákba, és vizes kézzel elsimítjuk, úgy, hogy a forma szélét is befedje a tészta.
Töltelék elkészítése
A darált diót összekeverjük a porcukorral, a citrom levével és reszelt héjával. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan, több részletben a diós keverékhez forgatjuk. Így könnyű, habos állagot kapunk.
Kosárkák megtöltése és sütés
A tésztával kibélelt formákba egy kiskanálnyi savanykás lekvárt kanalazunk (például sárgabarackot, ribizlit vagy meggyet), majd egy evőkanálnyi diós töltelékkel fedjük be. Az előmelegített, 180 °C-os sütő középső rácsán 20–25 percig sütjük. Figyeljünk rá, mert a cukros hab könnyen megég! Akkor jó, ha a tészta széle halvány barnulni kezd, a töltelék teteje pedig kissé megkeményedik, repedezett lesz.
Tipp
A kosárkák különösen szépen mutatnak porcukorral meghintve. Ha szeretnénk változatosságot, a dió egy részét mogyoróra vagy mandulára is cserélhetjük, a lekvár pedig ízlés szerint variálható.