Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós-mákos recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

HozzávalókTészta

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál tejföl

Töltelék

  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg mák
  • 2 dl tej
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2 db tojásfehérje
  • mandulaaroma
  • citrom
  • baracklekvár

Máz

  • 2 evőkanál kakaó
  • 6 evőkanál porcukor
  • 5 evőkanál víz
  • 10 dkg margarin
  • 1 evőkanál étolaj

Elkészítése

Először ledaráljuk a mákot és a diót. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.

Elkészítjük a tésztát. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a tejfölt és a tojások sárgáját. Jól nyújtható tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk, az első részt kinyújtjuk, és a lisztezett, zsírozott tepsibe helyezzük. Bőven megkenjük baracklekvárral.

Ezután elkészítjük a tölteléket. A margarint és a porcukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a réteslisztet, a sütőport és a tejet. A krémet kétfelé osztjuk: az egyik feléhez a mákot és a citromhéjat, a másikhoz a diót és a mandulaaromát keverjük. Eközben felverjük a tojások fehérjét, és óvatosan beledolgozzuk a két masszába.

A lekváros alap egyik felére a mákos, a másik felére a diós réteget kenjük. Kinyújtjuk a másik tésztaadagot, és a töltelék tetejére helyezzük. Az előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Ha kész, 10 perc múlva körbevágjuk, és tálcára borítjuk.

A kihűlt tésztát csokoládémázzal vonjuk be.

Csokimáz:

Az átszitált porcukrot, a kakaót és a vizet 2 percig főzzük, majd hozzákeverjük a margarint és végül az olajat. Azonnal rákenjük a tészta tetejére, mert gyorsan megkeményedik a máz.

Amikor megszáradt a máz, fogyasztható a sütemény.

Tanácsok:

Vizes késsel vágjuk 5×2 cm-es vékony szeletekre. A süteményt készíthetjük csak dióval vagy csak mákkal is.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/dios-makos/