Hozzávalók egy 20*32 cm-es formához vagy 26 cm-es tortaformához:
- 4 tojás
- 6 evőkanál méz
- 10 dkg margarin
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1,5 teáskanál fahéj (vagy a fűszerek helyett lehet mézes fűszert használni)
- 40 dkg sárgarépa
- 20 dkg dió (vagy lehet vegyesen is mandula, sótlan mogyoró, tökmag)
- 10 dkg mazsola
- aszalt gyümölcsök kb 10-15 dkg (pl áfonya, szilva, sárgabarack)
- a forma vagy tepsi kikenéséhez margarin
Elkészítése:
A répát jól megmossuk, megtisztítjuk és a reszelő kislyukú oldalán lereszeljük. Hozzáadjuk a durvára vágott diót, mazsolát és a tetszés szerinti aszalt gyümölcsöket.
A tojássárgákat a mézzel jól kikeverjük, majd a nagyon puha margarint is hozzáadjuk és simára keverjük.
A liszthez adjuk a szódabikarbónát, fűszereket vagy fűszerkeveréket. Hozzáadjuk a sárgákhoz és belekeverjük a répás keveréket.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a masszába.
A tortaformát vagy tepsit kikenjük margarinnal, beleöntjük a masszát és elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb 45 perc alatt készre sütjük.