Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós szelet karamellel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 2 db ostyalap
  • 6 db tojás
  • 150 g cukor
  • 200 g darált dió
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 397 g sűrített tej (vagy karamellizált sűrített tej)
  • 250 g margarin
  • 50 g darált dió (díszítéshez)
  • étcsokoládé

Elkészítése

A sűrített tejet felbontatlanul egy lábasba tesszük, és annyi vízben főzzük, amennyi teljesen ellepi. Körülbelül 2,5 órán át főzzük, hogy karamellizálódjon, majd a vízben hagyjuk kihűlni. Ha eleve karamellizált sűrített tejet használunk, ezt a lépést kihagyhatjuk.

A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot. Egyenként beleforgatjuk a tojások sárgáját, majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, a zsemlemorzsát és a sütőport. Az egészet alaposan elkeverjük.

Egy tepsi alját kibéleljük ostyalapokkal, majd ráöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 180 °C-on körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.

A karamellt kikeverjük a margarinnal, majd ezzel a krémmel lekenjük a kihűlt sütemény tetejét. Durvára darált dióval megszórjuk, végül olvasztott étcsokoládéval megcsorgatjuk. A süteményt hideg helyre tesszük legalább 5 órára, hogy összeálljon. Ezután ízlés szerint szeleteljük.

Tipp

A sütemény még mutatósabb lesz, ha a tetejére reszelt csokoládét is szórunk. A karamellkrémbe keverhetünk egy kevés vaníliát is.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/dios-szelet-karamellel/