Elkészítése
A vajat vagy margarint szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat és a rumot, majd robotgéppel simára keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajas masszához, és összedolgozzuk. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és fél órára pihentetjük.
A töltelékhez felhevítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a fahéjat. Beletesszük a darált diót, és 1 percig kevergetve főzzük, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A tésztát két lisztezett sütőpapír között 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és 4 cm átmérőjű cakkos szélű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni a tepsin.
A mázhoz összekeverjük a kakaót a porcukor felével, hozzáöntjük a tojásfehérjét és a citromlevet, simára keverjük, majd hozzáadjuk a maradék porcukrot is. A tallérok felét belemártogatjuk a mázba, majd mindegyik közepébe egy diószemet nyomunk. A mázas tallérokat kitámasztott, kikapcsolt sütőbe helyezzük, hogy fényesre száradjanak.
A diókrémhez rumot vagy diólikőrt keverünk, és minden sima tallér közepére teszünk belőle. A mázas tallérokat a krém tetejére nyomjuk. Néhány nap állás után a legfinomabb.
Jó étvágyat kívánunk!
