Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós tallér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Az omlós tésztához

  • 150 g vaj (vagy margarin)
  • 150 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor (10g)
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál rum
  • 400 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • só

A töltelékhez

  • 1 dl tej
  • 50 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
  • 0,5 db citrom reszelt héja
  • 1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
  • 120 g darált dió
  • 2 evőkanál rum (vagy diólikőr )

A mázhoz

  • 2 evőkanál kakaó
  • 100 g porcukor
  • 0,5 db tojásfehérje
  • 1 evőkanál citromlé
  • 40 szem felezett dió

Elkészítése

A vajat vagy margarint szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat és a rumot, majd robotgéppel simára keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajas masszához, és összedolgozzuk. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és fél órára pihentetjük.

A töltelékhez felhevítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a fahéjat. Beletesszük a darált diót, és 1 percig kevergetve főzzük, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A tésztát két lisztezett sütőpapír között 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és 4 cm átmérőjű cakkos szélű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni a tepsin.

A mázhoz összekeverjük a kakaót a porcukor felével, hozzáöntjük a tojásfehérjét és a citromlevet, simára keverjük, majd hozzáadjuk a maradék porcukrot is. A tallérok felét belemártogatjuk a mázba, majd mindegyik közepébe egy diószemet nyomunk. A mázas tallérokat kitámasztott, kikapcsolt sütőbe helyezzük, hogy fényesre száradjanak.

A diókrémhez rumot vagy diólikőrt keverünk, és minden sima tallér közepére teszünk belőle. A mázas tallérokat a krém tetejére nyomjuk. Néhány nap állás után a legfinomabb.

Jó étvágyat kívánunk!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/dios-taller-2/