Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós tekercs karamell krémmel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Piskótához

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál darált dió

Krém

  • 3 dl habtejszín
  • 15 dkg cukor
  • 80 g fehér csokoládé

Díszítés

  • kb 10 dkg cukor

Elkészítése

Krém elkészítése (előző nap)

A cukorból vastag aljú edényben világos karamellt készítünk. Közben a tejszínt egy másik edényben forrásig melegítjük. A karamellt lassan, vékony sugárban a forró tejszínhez adjuk, közben folyamatosan keverjük. Alacsony lángon addig melegítjük, amíg a karamell teljesen feloldódik. Ezután hozzáadjuk az apróra tört fehér csokoládét, és simára keverjük. A krémet kihűtjük, majd lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Piskóta elkészítése

A tojásokat a cukorral 10–15 percig habosra verjük. A lisztet és a darált diót fakanállal óvatosan beleforgatjuk. A masszát egy 32×32 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 20 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Még melegen a sütőpapír segítségével feltekerjük, és így hagyjuk kihűlni.

Krém felverése és összeállítás

Másnap a karamellkrémet robotgéppel kezdjük felverni. Először alacsony fokozaton dolgozunk, majd fokozatosan emeljük, és kb. 15 perc alatt könnyű, habos állagot érünk el. Figyeljünk, hogy ne verjük túl, mert akkor nehezen kenhető lesz.

A kihűlt piskótát kitekerjük, a krém háromnegyed részét egyenletesen rákenjük, majd ismét feltekerjük. A maradék krémet habzsákba töltjük, és a tekercs tetejét díszítjük vele.

Karamell díszítés

A cukrot világosra pirítjuk, majd olajozott felületre öntjük, és hagyjuk megdermedni. Darabokra tördeljük, és a sütemény tetejére szórjuk.

Tipp

A karamellkrémbe tehetünk kevés vaníliát is, így még lágyabb ízt kapunk. A tekercset szeletelve, egy kevés tejszínhabbal vagy kávé mellé kínálva is nagyszerű desszert.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/dios-tekercs-karamell-kremmel/