Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Dobos szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál finomliszt

Töltelék

  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál kakaópor

Tetejére

  • 20 dkg cukor

Elkészítése

A tojásokat a cukorral robotgéppel kb. 5-6 percig habosra keverjük, hogy levegős, könnyű masszát kapjunk. A lisztet óvatosan, kis adagokban forgatjuk bele, hogy a hab ne törjön össze.

Egy nagy gáztepsit vajjal kikenünk és liszttel meghintünk, vagy sütőpapírral bélelünk ki. A tésztamasszát egyenletesen eloszlatjuk a tepsiben, és 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 10-12 perc). Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd a lapot hat egyenlő részre vágjuk.

A töltelékhez a margarint, a porcukrot és a kakaóport alaposan kikeverjük, amíg sima, krémes állagot nem kapunk. A kihűlt tésztalapok közül ötöt megkenünk a krémmel, majd egymásra rétegezzük őket.

A tetejére a cukrot egy lábosban alacsony hőfokon felolvasztjuk, amíg szép aranybarna karamell lesz belőle. A hatodik tésztalapot egyenletesen bevonjuk a forró karamellel, majd gyorsan elsimítjuk egy vajas késsel. Mielőtt a karamell teljesen megszilárdulna, a szeletek helyét óvatosan bejelöljük, hogy később könnyen vágható legyen.

A karamellel bevont lapot a krémmel megkent lapok tetejére helyezzük, majd a süteményt hűvös helyen hagyjuk összeérni. Tálaláskor a jelölések mentén szeleteljük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/dobos-szelet/