Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Drezdai kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 150 g mazsola
  • 3 ml rum
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 20 dkg kandírozott gyümölcs
  • 0,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja

Díszítés

  • 7,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg porcukor

Elkészítése

A mazsolát a rumba áztatjuk, hogy magába szívja az ízeket. Egy tálban a tejet, porcukrot és az élesztőt összekeverjük, és hagyjuk felfutni. A cukrozott gyümölcsöket apró darabokra vágjuk, a lisztet megsózzuk, és egy másik tálban összekeverjük. A vajat felolvasztjuk, és amikor az élesztő már feljött, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, valamint a narancs és citrom reszelt héját. Az egészet alaposan elkeverjük, majd a lisztes keverékhez adjuk.

Alaposan összegyúrjuk a tésztát, hozzáadjuk a rumos mazsolát és az aprított gyümölcsöket, majd ismét alaposan átgyúrjuk. Letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát enyhén átmozgatjuk, majd 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és további 15 percig kelesztjük.

170 fokon 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor elkészült, még forrón megkenjük olvasztott vajjal és vastagon meghintjük porcukorral. Hűlés után fóliába csomagolva, hűvös helyen tároljuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/drezdai-kalacs/