Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Eclair fánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 6 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 2 dl víz
  • 2 dl étolaj
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál porcukor

Krémhez

  • 3 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 9 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 6 db tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 5 dl habtejszín

Díszítéshez

  • 4-5 dkg csokoládé
  • 1-2 dkg fehércsokoládé

Elkészítése

Tészta elkészítése

A vizet a sóval, olajjal és porcukorral felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, amíg a massza elválik az edény falától. Levesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Addig dolgozzuk, míg szép fényes, sima masszát kapunk.

Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A tésztát habzsákba töltjük, és egyforma méretű csíkokat nyomunk rá, egymástól kellő távolságra. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, és az aljába egy hőálló edényben vizet helyezünk. A fánkokat 220 fokon 20 percig sütjük úgy, hogy közben nem nyitjuk ki a sütőajtót. Ezután 160 fokra visszavéve addig sütjük, amíg a fánkok ropogósak lesznek. A kész tésztákat kivesszük, majd recés késsel hosszában kettévágjuk.

Krém elkészítése

A pudingport a cukorral, a vaníliás cukorral és 2 dl tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, majd sűrűre főzzük. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, és fokozatosan a forró krémhez dolgozzuk. Visszatesszük a tűzre, és kézi botmixerrel még 3–4 percig simára keverjük. A kész krémet habzsákba töltjük, majd megtöltjük vele a fánkokat.

Töltés és díszítés

A tejszínt kemény habbá verjük, habzsákba tesszük, és a krém tetejére nyomjuk. Ráhelyezzük a fánkok tetejét, majd olvasztott csokoládéval díszítjük. Ízlés szerint fehér csokoládéval is megcsíkozhatjuk.

Tipp

A fánkok akkor lesznek igazán szépek és magasak, ha sütés közben végig zárt sütőajtó mellett sülnek. Tálalás előtt érdemes legalább egy órát pihentetni a hűtőben, így a krém és a tejszín szépen megdermed, és könnyebb szeletelni vagy kínálni.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/eclair-fank/