Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Égetett tésztás, kanalas fánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 15 dkg finomliszt
  • 2 dl víz
  • 8 dkg vaj
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 5 dl olaj a sütéshez (kb)

Elkészítése

A vizet a vajjal és egy csipet sóval melegítsük forráspontig. Amikor már forr, állandó keverés mellett adjuk hozzá a lisztet, majd mérsékeljük a hőfokot és pár percig kevergetve addig pirítsuk, míg elválik az edény falától (ezalatt az idő alatt teljesen elválik az edény falától, de nem ég meg a tészta).

Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percig hűlni, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat és mindegyikkel keverjük simára a tésztát. Egy csomómentes, sima masszát kell hogy kapjunk.

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd egy kiskanál segítségével szaggassunk bele kisebb halmokat a tésztából. Sütés közben a tészta kb a kétszeresére nő, így csak pár darabot szaggassunk bele (a kanalat mártsuk bele a meleg olajba, akkor nem ragad majd rá a tészta).

Sütés közben többször fordítsuk át a tésztát, hogy egyenletesen süljön (az első adagot nagyobb lángon süssük, majd mérsékeljük a hőfokot és a maradék tésztát már úgy süssük ki, nehogy hirtelen süljön és a közepe nyers maradjon).

Amikor a fánkocskák már szépen megnőttek és aranybarnára sültek, szedjük ki az olajból és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd alaposan hempergessük meg vaníliás cukor és porcukor keverékébe.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/egetett-tesztas-kanalas-fank/